|

خوردن آگاهانه یا مراقبه غذا چیست؟

 مراقبه غذا برای برخورداری از سلامتی و وزن مناسب

سبک زندگی مدرن

غذا خوردن علاوه بر رفع نیازهای بدن، بالاترین لذت همیشگی انسان است ولی اغلب اوقات ما چنان آنرا با عجله و ناآگاهانه انجام می دهیم که چیزی از آن متوجه نمی شویم. مثلا بیشتر آدم ها عادت دارند هنگام خوردن تلویزیون تماشا کنند، با کامپیوتر یا موبایل خود کار کنند، با دیگران صحبت کنند یا حتی کتاب بخوانند.

بعلاوه سبک زندگی مدرن، موجب شده تا هرچه بیشتر از غذاهای سالم و طبیعی فاصله گرفته و هدف از خوردن چیزی جز پرکردن شکم نباشد. غافل از اینکه خوردن، این اساسی ترین نیاز بشر، می تواند بسیار متفاوت تر از آن چیزی باشد که می پنداریم.


آشنایی با مراقبه و مزایای علمی و عملی آن را بخوانید.


“هرگاه چیزی می خوریم یا می نوشیم، می توانیم تمامی حواس خود را در این تجربه بکار گیریم. این گونه نه تنها نیازهای بدن فیزیکی خود را برآورده می کنیم بلکه ذهن، احساسات و آگاهی مان را نیز تغذیه می کنیم.”   تیک نات هان


مقاله مرجع: مراقبه چیست و فواید آن کدامند 


برای تمرین مراقبه غذا در جایی آرام بنشینید و چند نفس عمیق بکشید. بهتر است برای شروع از غذای مورد علاقه خود استفاده کنید. آنرا پیش روی خود گذاشته و حس بینایی و بویایی خود را بکار گیرید. لحظاتی از رنگ و ظاهر غذا لذت ببرید… آنرا ببویید و عطر آنرا آگاهانه فرو دهید… سپس یک لقمه از آنرا داخل دهان گذاشته و به آرامی هرچه تمام تر آنرا بجوید و مزه مزه کنید…

در حین جویدن سعی کنید با آگاهی از حس چشایی خود، طعم تک تک مواد تشکیل دهنده غذا را شناسایی کرده و همراه با دَم مزه آنرا به درون بکشید… طعم گوشت، سبزیجات، ادویه ها وسس های بکار رفته را به خوبی احساس کنید… در مورد لقمه های دیگر نیز به همین شکل رفتار کنید و پس از لذت بردن از طعم، عطر و ظاهر غذا، با دَم آگاهانه آنرا فرو دهید و بخاطر این لذت، از زمین و تمامی افرادی که تا رسیدن این غذا به شما کمک کرده اند شکرگزار باشید.

خوردن آگاهانه 2

هنگامی که شروع به تمرین مراقبه غذا می کنید، تازه متوجه می شوید که چه تجربه لذت بخشی را بدون توجه از دست می دادید. چرا همیشه به دنبال لذت از آنچه ندارید می گشتید و در دسترس ترین لذت دنیا را تباه می کردید. چطور می توانستید از عطر هلو غافل شده باشید یا زیبایی توت فرنگی یا طعم فوق العاده آلبالو.

به این روش، خوردن برای شما تبدیل به مراسمی می شود که نوعی مراقبه و شکرگزاری ست و درعین حال مزایای بسیاری نیز برای سلامتی شما دارد. از جمله سیری زودرس و کاهش وزن، غلبه بر پرخوری، جلوگیری از بیماریهای گوارشی، کنترل بیماری های متابولیکی و مزمن بویژه دیابت نوع ۲، دریافت بهتر مواد مغذی و انرژی حیاتی موجود در غذا، و تقویت ارتباط و پیوند با بدن فیزیکی خود.

همچنین هنگامی که عصبانی و پرتنش هستیم، غذا خوردن حکم سوخت رسانی به احساسات و عواطف منفی ما را خواهد داشت، اما زمانی که مراقبه گونه و آرام غذا می خوریم، آرامش، صبوری و هماهنگی با وجودمان افزایش می یابد.

خوردن آگاهانه

یک عارف هندی می گوید: “هنگامیکه آگاهانه غذا می خوری، می توانی نیازهای بدنت را حتی با چند لقمه کوچک برطرف کنی.”

به راستی زمانی که مراقبه غذا را انجام می دهیم، از تمامی حواس مان آگاه شده و ارتباط نزدیکی با غذایی که می خوریم برقرار می سازیم، گویی طعم و لذت غذا خوردن چند برابر می شود و این گونه بدن ما نیز فرصت تجزیه و هضم و جذب مواد مغذی را بهتر می یابد.

بطور کلی آنچه برای خوردن آگاهانه نیاز داریم عبارتند از:

۱- آرامش و اختصاص زمان کافی

۲- بکار انداختن تمام حواس به شکلی آگاهانه بویژه بینایی، بویایی و چشایی

۳- ابراز لذت و شادی و قدر دانی

شکرگزاری

“آنچه می خوریم مهم است ولی چگونگی خوردن مهم تر است.” 

برای آشنایی با روش های صحیح مراقبه و دریافت نتیجه کاربردی از آن می توانید به دوره مراقبه راستمرد وارد شوید. با این دوره درک متفاوتی از مراقبه خواهید داشت و روش های مراقبه صحیح و اصولی را که در کمتر جایی یافت می شود، خواهید آموخت. کافی ست روی عکس زیر کلیک کنید تا به دوره راهنمایی شوید:

دوره مراقبه

نوشته‌های مشابه

36 دیدگاه

  1. سلام خیلی جالب بود، هیچ فکرش رو هم نمیکردم که بشه با غذا خوردن هم مراقبه انجام داد هر چند برای من دانسجو که تو خوابگاه میمونم و از خونه ی روز کامل فاصله دارم نه آرامش دارم ک تو سلف تو اون شلوغی نه غذای خوش رنگ و خوش طعم و نه وقت کافی غذای دانشجویی هم که بیشتر املته ولی باز با همون املت استارت میزنم :)))

دیدگاهتان را بنویسید