۹ موردی که بودا گفت نباید باور کنیم…
سالیان قبل، مردم کالاما دچار سردرگمی و ابهام بزرگی در زندگیشان شدند. آنها در جستجوی بینش و جهان بینی بودند. عارفان، سالکان و زاهدین بسیاری بودند که عمر خود را صرف تعلیم و تربیت انسان کرده بودند و پندها و آموزه های متعددی از ایشان بجا مانده بود؛ اما مردم کامالا تناقض های بسیاری میان تعالیم خردمندان و پیشینیان خود یافته بودند و این سببی بود بر گمراهی و پوشیدگی راه حقیقت بر آنها. این مردم در طلب باورهایی بودند که گمان می کردند برای سعادت به آنها نیازمندند. آنها راه کسب بینش از حقیقت را وابسته به یک سیستم اعتقادی و باورها و مراسمات می دانستند و به همین منظور به سراغ بودا رفتند و چنین باورهایی را از او جویا شدند. بودا، جوابی که مردم کامالا انتظارش را می کشیدند، به آن ها نداد. در عوض بودا چیزهایی را به آنها گفت که نباید به باور تبدیل شوند و راه سعادت ایشان را عمل به این موارد ذکر کرد. بودا ۹ چیز را معرفی کرد که معمولا مردم آنها را به باورهای سفت و سخت خود بدل می کنند. منظور بودا از این ۹ مورد این بود که چنین چیزهایی بایستی آزموده شوند و هرگز نباید بلافاصله به مرحله باور برسند. در ادامه با این ۹ پند ارزشمند آشنا می شویم:
مقاله مرتبط: گفتاری از بودا، همچون کرگدنی تنها سفر کن
۹ چیزی که بودا گفت نباید به آنها باور بیاوریم:
- شنیده ها
هرگز شنیده هایتان را به باورهایتان بدل نکنید. هیچ چیز را به صرف شنیدن باور نکنید. آزمون و خطای باورها، توجهی بجاست. حقیقت را از دروغ تمیز دهید و از دروغ ها عبور کنید.
- سنت ها
به سنت ها فقط به جهت اینکه باورهایی کهنه هستند و از نسل ها به ارث رسیده اند، باور نداشته باشید. سنت ها می توانند غلط ترین باورها را در شما به اعتقاداتی تعصبی بدل کنند.
- شایعات
هیچ چیزی را به خاطر اینکه مردم در مورد آن زیاد صحبت می کنند، باور نکنید. حقیقت کمتر به بیان عموم مردم راه می یابد. صحبت های مردم عمدتا معطوف شایعات و تخیلات عمومی ست.
- پیشینیان
اگر سند و مدرک تاریخی از گفتار حکمای قدیمی و پیشینیان در دست دارید، دلیل کافی بر این نیست که آن گفتار لزوما بیانگر حقیقت است و باید به باور شما بدل شود.
- افکار
به چیزی که حاصل تصورات یا افکارتان است باور نداشته باشید؛ افکار می توانند بزرگترین دروغ ها را به شما بگویند و شما فکر کنید که چنین باوری، الهام یا شهودی حقیقی است. اما افکار با شهود تفاوت بسیاری دارند. باور قلبی باید از ذات حق و منبع آگاهی و یا مخلوق شگرف دیگری الهام گرفته شده باشد.
- عرف
فقط به دلیل اینکه باور چیزی در جامعه به نفع شماست، باورش نکنید. اینکه سالهای متمادی عُرفی بر جامعه حاکم بوده، و شما را به باورش متمایل کرده، هرگز دلیل نمی شود آن عُرف حقیقت داشته باشد.
- آموزگاران
چیزی را فقط به اعتبار معلمین و یا کاهنان باور نکنید. آموزگاران و اساتید واقعی را تشخیص دهید و هر آنچه که از گفتار یک آموزگار استخراج شده را بی درنگ به اعتقاد خود بدل نکنید.
- حدسیات
به گمان ها باور نداشته باشید. زمانی که حدس و گمان شما پس از تحقیق و تامل، با تجربه و عقل موافق باشد، چیزی باشد که منجر به خوبی و نفع برای یک نفر و یا برای کل جهان شود، فقط آن را به عنوان آنچه که درست است قبول کنید و زندگی خود را بر اساس آن شکل دهید.
- تشریفات
به هیچ آموزه ای به خاطر ارجی که دارد باور نداشته باشید، قبل از قبول هر چیز آن را محک بزنید، مانند طلایی که توسط آتش محک زده می شود. صرفا ارزشمند بودن یک عقیده در اجتماع، آن را به حقیقت بدل نخواهد کرد.
مقاله مرتبط: “چطور از نادرستی ها به سمت حقیقت حرکت کنیم؟”
گاهی ما هم ممکن است در راه سلوک و رسیدن به حقیقت، دچار سردرگمی مانند مردم کامالا شویم. امروزه ما در خیل منابع و مراجع اطلاعاتی، به دنبال بهترین پندها برای راهمان در جستجو هستیم و ممکن است ندانیم که کدام تعالیم، مناسب ترین باورها را برایمان به ارمغان می آورند. برای کشف حقیقت نیاز نیست به طور رسمی به یکی از راهبین بودا تبدیل شویم. تنها تعمق در گفته های او ممکن است افقی از روشن بینی را برای راه ما آشکار کند.
منبع: http://www.spiritualunite.com/articles/9-things-people-should-not-believe-according-to-the-buddha/
بسیار جالب بود
عالی بود. ممنون
با سلام و سپاس
تا کنون از بودا و شیوه اندیشه هایش بسیار خوانده و اموخته ام. تاکیداتش را بر دوری از تعصب که حاصل جهل است می دانستم ولی اصرار فراوانش بر اینکه دانش بی ارزش است اگر به عمل تبدیل نشود او را به اسطوره بی همتایی مبدل می کند که گویا این مطالب را چند لحطه پیش برای انسانی مانند من, بیان کرده است.
در انتها باید از باگوان اشو یاد کرد که چگونه با تاکید بر معنویت, جهالت و حماقت و حامیانش را در عصر حاضر شفاف و افشا می کند راه این بزرگان بر پویندگان مسیر رهایی از خویش, مبارک باشد.
ممنون
جالب بود
مرسی
ممنون
ما این دنیای بی نهایت رو داریم با حواس پنجگانه که فقط اندام کوچیکی هستن قضاوت میکنیم واقعا وسیله ی لایق قضاوت نیستن
سپاسگزارم بابت مطالبتون
این موارد را باور نداشتم تا توانستم راستمرد را برگزینم.وگرنه الان جایی دیگه دنبال حقیقت واهی بودم
بسیار جالب بود. باز هم از بودا مطالب مشابهی بگذارید.
من با خوندن این مقاله بیشتر گیج شدم که واقعیت کدومه ،هر چی ما میدونیم یا عرفه یا از پیشینیان رسیده و سنته یا یکی دیگه از موارد بالا چیزی خارج از اینا به ذهنم نمیرسه ،یعنی هر چه هست ،غلطه؟
به نظر من درسته قدیمی و عرف و از گذشتگانه اما داخل سایت راستمرد با دلیل و مدرک و سابقه خودشون میگند که هر قضیه به طور مجزا چرا خوب یا بده
فقط از روی باد هوا تکرار نمی کنند
ممنون بابت مطالب زیباتون.
سخت ترینشون به نظرم همون گوش نکردن به افکار منفیمونه که همش تکرار میشن و ذره ذره وجودمونو میخورن.
عالیند
خیلی خوب بود
دقیقا خیلی
واقعا عالی میشه اگه بتونیم به این پند ها عمل کنیم.
به خاطر این مطلب ارزشمندتون متشکرم.
ممنون زیبا و اموزنده
♥
از اینکه دراین روزگاری ک همه چیزشده پول ومادیات وحتی محبت وراهنمایی تبدیل ب ابزاری برای خریدوفروش شده ازشماعزیزانی ک اینجوراموزه ها ومطالب رارایگان درجهت اگاهی وبالابردن سطح بینش وادراکات جامعه قرارمیدهیدراکمال تشکروسپاسگزاری رادارم.وازخداوندتوفیق روزافزون شمارا درجهت این راه وسیرخواهانم.
بسیار عالی و آموزنده بود… مخصوصا امروزه که با حجم عظیمی از اطلاعات و دادههای مواجه هستیم ، باید خیلی حواسمون به چیزهایی که دریافت و در مغزمون ثبت میشه باشیم
در پناه حق