۶ نشان از شخصیت کمال گرا (پرفکشنیست) و راه های مقابله با آن

کمال گرا ها عموماً افرادی هستند با ایده آل های بزرگ و بعضاٌ غیر منطقی. اینگونه افراد زندگی را بر خود سخت گرفته و بیشتر از افراد عادی به جزئیات توجه نشان میدهند. هرچند کمالگرایی فقط به معنای میل به کمال و پرفکت  بودن نیست. بلکه معنای عمیق تری دارد.

Woman carefully polishing wine glass --- Image by © Mark John/cultura/Corbis

اگر این ۶ نشانه را در خود یافتید، پس احتمالاً فردی کمال گرا هستید :

۱- عزت نفس پایینی دارید و این بخاطر آن است که شما ارزش خود را در کاری که میکنید میبینید و نه بخاطر آنچه واقعاً هستید.

https://rastmard.com/16694

۲- بخاطر اینکه عزت نفستان از دنیای بیرون ناشی میشود، نسبت به انتقاد و یا نپذیرفته شدن خود توسط دیگران، بسیار حساسید. چون این گونه انتقادات و عدم پذیرش ها باعث میشود که شما باور کنید که بی ارزش، بازنده، احمق و بد هستید.

۳- شما بطور کلی به دنبال خوشحالی و رضایت مردمید و بخاطر آنها زندگی میکنید. چون نمی خواهید که عزت نفستان توسط دیگران و انتقاداتشان خراب شود.

۴- این باور اشتباه را دارید که “تنها اگر به اندازه کافی خوب باشید” میتوانید نتیجه ی شرایط و آنچه دیگر مردم راجع به شما فکر میکنند را تغییر دهید. این یک مکانیزم دفاعی است که باعث میشود شما با شکنندگی و کمبود عزت نفستان روبرو نشوید.

۵- بنابراین شما یک فرد کنترل گر هستید و اینکه چیزها را به حال خود رها کنید و ریلکس باشید برایتان سخت است.

۶- بخاطر عدم توانایی تان در پیش رفتن با جریان زندگی، عصبی و افسرده خواهید شد. ممکن است توجه کرده باشید که وقتی مضطرب یا افسرده میشوید، دوباره چرخه ی کمال گرایی را از سر میگیرید. سعی میکنید تا “بهترین” باشید و کارها را کنترل کنید  تا تحسین و تایید و پاداش و پذیرش دیگران را بدست آوردید.

https://rastmard.com/17566

چگونه میتوان کمال گرایی را کنار گذاشت؟ 

۱- نیاز عمیق تری که باعث کمال گرایی تان شده را کشف کنید.

مثال ۱ : ممکن است در محل کارتان بخاطر سستی و سهل انگاری همکارانتان در انجام کاری، نگران و عصبی شده باشید.

پشت این عدم تحمل در پیش نرفتن کارها بطور کامل چه چیزی نهفته است؟

شاید بتوانید به این پی ببرید که نیاز عمیق تری به احساس امنیت شغلی دارید و در واقع نگرانید که همکارانتان بر موقعیت شما اثر منفی بگذارند.

مثال ۲: در هنگام ملاقات افراد جدید، نیاز دارید تا شیک، دوست داشتنی، جذاب و درخشان و پرفکت دیده شوید.

شاید بتوانید کشف کنید که نیاز عمیق تری به پذیرش و احساس تعلق یا یکجور حس غرور در خود دارید.

و باید ببینید که چطور میشود اینها را بدون تلاش برای پرفکت و کامل بودن بدست آورد.

هرگاه احساس نیاز به کنترل خودمان یا کسی و یا بعضی چیزها در زندگیمان میکنیم؛ همیشه درآنجا حسی پنهان از بی ثباتی و عدم تعادل روانی یا عاطفی نهفته است.

وقتی آگاهانه نیازهای پنهان در پس رفتارهای مخربتان را کشف کنید، میتوانید که از جایگاهی درست، به درد، نگرانی و نا امیدی تان نزدیک شوید و آنرا برطرف سازید.

۲- تلاش کنید تا بتوانید خود را بلاشرط بپذیرید.

متاسفانه خیلی از ما ها در محیط ها و جوهایی از انتقادها و قضاوت های والدینی پرورش یافته و بزرگ شده ایم؛ که بنحوی اگر “خوب” بودیم مورد توجه و عشق آنها قرار میگرفتیم و اگر “بد” بودیم، عشقشان را از ما دریغ میکردند. و اینها خود موجب مشکلات کمال گرایی میشود.

هر وقت متوجه شوید که “چیزی که مردم درباره ی شما فکر میکنند، احساس میکنند و یا میگویند هیچ ربطی به شما ندارد، بلکه همه چیز به تعصبات، فرضیه ها و گمانها، و تصورات غلط خودشان مربوط میشود” ، کم کم خودتان را از این تور از فریبی که در آن گیر افتاده بودید؛ خلاص میکنید.

از خودتان بپرسید که “چطور میتوانم خودم را بدون هیچ شرطی و بدون اهمیت به اینکه چه اتفاقی افتاده دوست داشته باشم؟”

با آگاهی از الگوهای کمال گرایی تان که شما را در زندگی روزانه همراهی میکردند و قطع آنها بتدریج، میتوانید هدف خشنودی و رضایت دیگران را به هدف خشنودی خود تغییر دهید.

۳- کمال گرا بودن فقط یک نوع شخصیت است

خیلی افراد بخاطر “کمال گرایی مزمن” و “کنترل گری وسواسی” خود، احساس قربانی بودن میکنند و بسیار نگران میشوند. هرچند کنار آمدن با این مشکل کمی دشوار است ولی نباید خود را در دام قربانی بودن و این چیزها انداخت.

https://rastmard.com/21596

کمال گرایی تنها یکی از سایه های زیادی است که درون شما وجود دارد که باید آنرا بشناسید و به آن آگاه شوید. همچنین شما باید بخاطر نقاط مثبت و نعمت هایی که شخصیت کمال گرای درون شما به همراه آورده نیز قدردان باشید.

بطور مثال من متوجه شدم که شخصیت کمال گرای من باعث شده تا در کارم دقیق تر باشم و پیشرفت داشته باشم.

هرچند وقتی شخصیت کمال گرا از کنترل خارج میشود، ترس، استرس، عصبانیت و عذاب را به همراه می آورد. شما میتوانید با آگاه بودن بر کمال گرایی خود، در مسیر رشد قرار بگیرید. بایستی احساسات خشم و عصبانیت را در خود مهار کنید.

https://rastmard.com/18654

حال که به پایان مقاله رسیدیم، قدم بعدی تان چه خواهد بود؟

وقتی شخصیت کمال گرای درونتان قدرت را بدست میگیرد و از کنترل خارج میشود، چه رفتاری میکنید؟

هر سفیدی نیاز دارد که سیاهی هایش نیز دیده و پذیرفته شوند. کمال گرایی ممکن است تنها دری بسوی تجربه و درک عشق حقیقی به خود باشد.


نوشته ای ویرایش یافته از   ALETHEIA LUMA

view-source:https://lonerwolf.com/the-perfectionist-personality/

نوشته‌های مشابه

20 دیدگاه

  1. خیلی ممنون بابت مطالب اگاهی بخش….اما خیلی سخته تشخیصشون سخته اصلا بفهمی کی عصبانی شدی چی شد عصبانی شدی همین عمیق شدنم عصبیم میکنه !!! ….راههای کنترل خشم خندم میندازه ….شمردنه نفسو اینا …تنها چیزی که یکم تونسته تاثیر بزاره این بوده که احساستو ببین وازش اگاهشو که الان عصبی شدی نمیدونم چرا اما همین دیدنش انگارحداقل ۳۰درصد از اندازشو کم میکنه ….بعد انتخابه اینکه چه واکنشی میخوای بدی و گاهی انتخابها با درد و سختی همراهه

  2. با درود و سپاس فراوان از سایت راستمرد
    واقعا ممنون بابت مطلب بسیار خوبتون
    به نظر بنده، بیشتر ما ،آدمهای هستیم که کمال گرایم ، چه میخوایم این رفتار رو توی برخوردهامون نشون بدیم یا توی زندگیمون (تجمل گرایی و چشم و هم چشمی)
    پیشنهاد میکنم که همه دوستان کتاب نیمه تاریک وجود و شفای زندگی رو مطالعه کنند.
    به امید زندگی بهتر برای همه

  3. ممنونم دوست خوبم از مطالب مفیدت. دوتا کتابی که به من درباره ی غلبه بر کمالگرایی تا حدودی کمک کردن یکی شفای زندگی از لوییس هی هست که باعث میشه آدم بتونه خودش رو همینطور که هست دوست داشته باشه و یکی دیگه نیمه ی تاریک وجود از دبی فورد که در مورد آشنایی و پذیرفتن سایه امون هست که باعث کمرنگ شدن قضاوت و نفرت و پررنگ شدن عشق به خودمون و دیگران میشه.

  4. بابت این مقاله فوق العاده از شما استاد گرامی سپاسگزارم….خوشبختانه من با شرکت در دوره یونگ و آشنایی هرچه بیشتر با مفهوم نیمه تاریک وجود(سایه) به گونه ای توانسته ام که این مشکل کمال گرایی افراطی را در وجودم تا بحدی کنترل کنم…
    سایت راستمرد برای من فرصتی برای بهتر زیستن بوده و هست…راستمرد سپاسگزارم ….

دیدگاهتان را بنویسید