|

چطور میزان دوپامین مغزمان را افزایش دهیم تا کمتر خسته و بی حوصله باشیم


emotional-intelligence

یکی از ناراحتی های رایج در عصر ما تنبلی و بی حوصلگی ست که گریبانگیر اغلب ما بخصوص در قشر جوان شده است. عوامل ایجاد این مشکل را در بسیاری از زمینه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می توان ریشه یابی کرد ولی آنچه از همه به ما نزدیکتر است و در عین حال توانایی تاثیرگذاری زود بازده روی آنرا داریم، بدن ماست.

مغز ما نوروترانسمیتری (ناقل پیام های عصبی) بنام دوپامین آزاد می کند که در عملکرد بسیاری از فعالیت های مهم بدن نقشی حیاتی بعهده دارد. برای مثال مسئول ایجاد نشاط، رضایت و احساس لذت است و از این راه موجب خلق انگیزه می گردد. همچنین واکنش‌های عاطفی را نظم می‌دهد، انرژی و قدرت حرکت به ما می بخشد و کمبود آن موجب بسیاری از بیماریهای عصبی- روانی، خستگی، بی میلی و بی حوصلگی می شود.

نکته جالب این است که دوپامین را می‌توان افزایش داد! بله، شما می‌توانید با برداشتن چند گام طبیعی برای افزایش سطح دوپامین، به طور موثری اقدام کنید تا عوارض کمبود آنرا به حداقل برسانید و احساس بهتری به زندگی داشته باشید.


در این نوشتار ۱۰ روش برای افزایش سطح دوپامین و بهبود عملکرد آن نام می بریم:

۱.  از اعتیاد دوری کنید.

ep_150109997بسیاری از آدم‌ها به چیزی اعتیاد پیدا می‌کنند زیرا در لحظه آنها را ارضاء می‌کند. مواد مخدر، الکل، شرط بندی، رابطه‌ی جنسی، پورنوگرافی، تلویزیون، بازی های کامپیوتری، خرید و دیگر رفتارهای اعتیادآور در طولانی مدت تاثیر عکس روی سطح دوپامین دارند. در واقع آنها لذتی لحظه ای و سطحی برای ما ایجاد می کنند که به صورت موقت نیاز ما را به خوشی برطرف می کنند. برای تجربه لذت های عمیق تر بایستی به دنبال مرتفع کردن نیازهایی باشیم که ماندگار هستند و از درون ما را راضی می کنند، مانند انجام کاری که دوستش داریم، یافتن کسی که به او عشق بورزیم و از او عشق دریافت کنیم، کمک کردن به دیگران و تجربیات معنوی.


۲ . ورزش کنید.

باز هم همان داستان همیشگی! در مورد اهمیت ورزش و فعالیت بدنی حرفی نیست. همه ما می دانیم که این کار برای سلامت بدن ما تا چه اندازه مفید و ضروری ست. ورزش نه تنها به ما کمک می‌کند استرس‌مان کاهش بیابد، از سلامتی بدنی بیشتری برخوردار شویم و کارآمدتر باشیم، بلکه سطح دوپامین را در مغز افزایش می‌دهد. علاوه برآن میزان سروتونین و اندورفین را نیز بالا می برد که همگی این ناقل های عصبی در حفظ سلامت جسمی، روانی و نشاط ما موثرند. ضرورتی ندارد که ورزش سنگین انجام دهیم. قدم زدن و دویدن نیز می‌تواند سطح دوپامین را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. یک بار که بر تنبلی غلبه کرده و برای کمی نرمش و پیاده روی به پارک نزدیک منزل خود بروید، تاثیر آنرا به وضوح خواهید دید.


۳.  از قدرت خلاقیت خود استفاده کنید.

زمانی که حس و حال خلق‌کردن داریم، می‌توانیم بیش از حد متمرکز شویم، بطوری که متوجه گذر زمان نبوده و در کارمان غرق شویم. بروز خلاقیت نوعی مراقبه بشمار می آید زیرا که طی آن ذهن به سکون رسیده و شما را تبدیل به مجرایی الهی می کند تا چیزی خلق شود. سطح دوپامین در مغز نیز با انجام کارهای خلاقانه افزایش می یابد. بنابراین سرگرمی یا فعالیتی را انجام بدهید که در آن واقعا چیزی خلق کنید. کارهایی مثل نویسندگی، کاردستی، صنایع دستی، تعمیر خودرو، نقاشی، عکاسی، موسیقی و حتی رقصیدن را امتحان کنید.


فایل خودهیپنوتیزم مرتبط: شکوفایی استعدادها و خلاقیت


۴.  لیستی از کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید.

دوپامین زمانی افزایش پیدا می‌کند که منظم باشیم و کار‌مان را به اتمام رسانده باشیم، صرف نظر از این‌که کاری کوچک باشد یا بزرگ. بنابراین اجازه ندهید مغزتان درباره‌ کارهایی که باید انجام دهید نگران باشد. در عوض، کارها و وظایف‌تان را بنویسید و سپس هر کدام را که انجام می‌دهید، خط بزنید. ثابت شده‌است که خط زدن یک به یک کارها در فهرستی که آماده کرده‌ایم تاثیر مثبت‌تری روی سطح دوپامین مغز دارد. همچنین، حتی اگر به لحاظ ذهنی توانایی حفظ کردن همه چیز را دارید، باز هم بهتر است کارهایی را که باید انجام دهید یادداشت کنید و هر کدام را که انجام می‌دهید، از فهرست حذف کنید.


۵.  یک یادآور بصری تهیه کنید.


foods-to-increase-dopamine-naturally
این یادآور نیز مانند تهیه‌ لیست کارها، شیوه‌ فوق‌العاده‌ای برای افزایش دوپامین است. منظور یک یادآور دیداری است برای‌ اینکه مشخص شود چند نوبت کارهای مورد نظرتان را انجام داده‌اید. یک تقویم برای این کار اختصاص دهید: اهداف‌تان و روزهایی از هفته یا ماه را که برای آن‌ برنامه‌ریزی کرده‌اید، وارد تقویم کنید. برای مثال اگر در روزهای دوشنبه، چهارشنبه و جمعه ورزش می‌کنید، این روزها را در تقویم خود برای یک ماه علامت بزنید و روزی را که تمرین‌تان را انجام داده‌اید در تقویم خط بزنید.


۶. تیروزین بدن تان را افزایش دهید.

از میان ماده‌های شیمیایی که دوپامین را تشکیل می‌دهند، هیچ یک مهم‌تر از تیروزین نیست. در حقیقت، تیروزین عنصر سازنده‌ی دوپامین است. بنابراین مهم است که به اندازه‌ی کافی از این پروتئین به بدن‌تان برسد. برخی از غذاهایی که تیروزین را افزایش می‌دهند:

بادام
آووکادو
موز
گوشت گاو
مرغ
شکلات تلخ
قهوه
تخم‌مرغ
چای سبز
شیر
هندوانه
ماست


۷.  موسیقی گوش کنید.

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چرا موسیقی شما را شاد می‌کند؟ منظورم این است که گاهی اوقات ممکن است غرق در اندوه باشید اما به محض اینکه آهنگ مورد علاقه‌تان را گوش می‌دهید، شاداب و رقصان می‌شوید و احساس خوبی نیز به خودتان پیدا می‌کنید. دلیل این فرآیند این است که موسیقی سطح دوپامین را در مغز افزایش می‌دهد. بنابراین وقتی احساس غم و اندوه دارید، آهنگ مورد علاقه تان را بگذارید و آرام بگیرید.


۸.  مراقبه کنید.

مزایای مراقبه نیز درست مانند ورزش، هر روز بیشتر از روز قبل برایمان آشکار می‌شود. این مورد را هم حتما باید به فهرست اضافه کنیم. همانطور که قبلا نیز درباره‌اش صحبت کردیم، مغز انسان آمادگی اعتیاد پیدا کردن به چیزهای مختلف را دارد. یکی دیگر از عادت‌های اعتیادآوری که داریم، فکرکردن بیش از حد است. در حقیقت، بودایی‌ها عبارتی برای این نوع اعتیاد دارند: “میمون ذهن.”

بیش از حد فکر کردن فقط یک عادت پریشان‌کننده نیست، بلکه یک وسواس واقعی ست که به ما حالت گیجی می‌دهد و در عین حال تاثیری منفی روی توسعه‌ روحی و معنوی ما دارد. همچنین ثابت شده‌است که نیایش و درون اندیشی سطح دوپامین را افزایش می‌دهند.

meditation


۹. مکمل‌های طبیعی بخورید.

در حالی که شیوه‌های فوق‌العاده‌ای برای افزایش سطح دوپامین وجود دارد، گاهی اوقات با موقعیتی بحرانی مواجه می‌شویم. خوشبختانه مکمل‌هایی طبیعی در بازار وجود دارند که ثابت شده‌است بر افزایش سطح دوپامین تاثیر دارند. در ادامه چند مورد از آنها را می‌بینید:

-استیل-ال-تیروزین Acetyl-l-tyrosine: یکی دیگر از عناصر سازنده‌ی دوپامین. میزان مناسبی از این ماده، کار مغز را برای ساختن دوپامین راحت‌تر می‌کند.

-کورکومین Curcumin: یک ماده‌ی فعال که در ادویه‌ کاری و زردچوبه وجود دارد.

-جینکو Ginkgo Biloba: یک مکمل بسیار عالی و محبوب که تصور می‌شود بر سطح دوپامین تاثیر می‌گذارد و جریان خون به مغز را افزایش می‌دهد.

-ال-تیانین L-theanine: چندین پیام‌رسان عصبی از جمله دوپامین را در مغز افزایش می‌دهد. چای سبز منبع فوق‌العاده‌ای برای این ماده است.


۱۰.  بدن‌تان را از سموم پاک کنید.

سیستم طبیعی بدن ما به شکلی ست که مواد زائد و سموم را از راه تعریق، ادرار و مدفوع دفع می کند ولی گاهی حجم این مواد مضر بخصوص در اثر مصرف زیاد غذاهای ناسالم به قدری می شود که بدن به کمک نیاز خواهد داشت. برنامه های غذایی مختلفی برای سم زدایی از بدن وجود دارند که تاکید همه آنها بر افزایش مصرف آب و میوه ها و سبزیجات می باشد. همچنین استفاده از خوراکی‌های تخمیری، خواب کافی و مقاومت در برابر خوردن غذاهای آماده، چرب و شیرین بسیار موثرند.

بهترین راه برای خلاص شدن از شر این سموم ناخوشایند، انجام پاک‌سازی سموم میباشد. میتوانید مقاله روشهای سم زدایی بدن را بخوانید .


منابع:

www.collective-evolution.com
besthealthyguide.com

نوشته‌های مشابه

25 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید