راه رهایی از رنج مقاومت در برابر تغییرات
|

مقاومت در برابر تغییرات علت بسیاری از رنج ها

یکی از مسائلی که همواره انسان مدرن را آزار می دهد، مقاومت در برابر تغییرات است که همیشه در زندگی ما در حال وقوع می باشند. در روزگاری که هر روز تکنولوژی، شیوه جدیدی برای زندگی در اختیارمان قرار میدهد، ما تقریبا در همه موارد منفعلانه مجبور به پذیرش و بروز شدن با تغییرات اطرافمان هستیم، از این رو لازم دانستیم در رابطه با مبحث مقاومت در برابر تغییرات مطالبی را برای شما گردآوری نماییم که آگاهی از آنها میتواند تحولاتی عظیم در زندگی تان ایجاد کند.

مقاومت در برابر تغییرات

 اطلاع از این که مقاومت در برابر تغییر اصولا چیست، چگونه اتفاق می افتد، چرا اتفاق می افتد، پیامد های مقاومت دربرابر تغییرات در زندگی ما چه می باشند و سوالاتی از این دست، بسیار پر اهمیت است. در این مقاله ضمن تشریح موارد یاد شده، راه حل هایی برای رفع مقاومت در برابر تغییرات به شما عزیزان ارائه خواهد شد.


کلیپ مرتبط پیشنهادی: دیدت را تغییر بده تا زندگی ات را تغییر دهی(کلیپ تصویری)


 مقاومت در برابر تغییرات و گستره آن

در لغت نامه ها برای توضیح کلمه مقاومت، کلمه پافشاری را استفاده می کنند و در ادبیات در مقابل کلمه تغییر، کلمه تثبیت را استفاده می کنند.حال با توجه به کلمات گفته شده مقاومت در برابر تغییر را می توانیم یک جور پافشاری بر روی تثبیت نیز بخوانیم. هر گاه شما بخواهید وضعیت ثابتی را همان گونه که هست، حفظ کنید و ذهنتان را با واقعیت های بیرونی هماهنگ نکنید و به عبارت ساده تر، نسبت به وقایع بیرونی پذیرش نداشته باشید، مقاومت شکل گرفته است.

رهایی از مقاومت در برابر تغییرات

مقاومت در برابر تغییر، تاثیرات منفی روی شما میگذارد که در ادامه به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت. آنچه مهم است، گستره عمیق مقاومت در برابر تغییرات در زندگی تک تک ماست. شاید با گفتن تغییر، شما اتفاق ویژه ای مثل جابجایی محل سکونت، ازدواج، تغییر شغل یا غیره به نظرتان برسد اما واقعیت این است که شما در طول روزمره هم تغییرات زیادی را پشت سر می گذارید که تا حد زیادی ناملموس و آهسته اتفاق می افتند. یک مثال خوب در این مورد، تغییراتی است که فرزندانتان در نحوه رشد دارند. آن ها بزرگ و بزرگ تر می شوند اما شما به این روند آگاه نیستید. همه ما داستان های زیادی شنیدیم که موضوعش بچه هایی بودند که به سن جوانی و نوجوانی رسیده اند و والدین فکر می کنند دوستان ناسالم روی خلق و خوی فرزندشان تاثیر نا مطلوب داشته اند. اگر خوب دقت کنیم، ماجرای واقعی از این قرار است که والدین در برابر این حقیقت که فرزندشان در حال رشد است، مقاومت کرده اند یا به آن آگاه نبوده اند؛ در نتیجه مکانیزم تربیتی را تغییر نداده اند و امروز نتیجه این مقاومت را می بینند.


مقاله مرتبط: ۳ نشانه ای که مشخص می کند اکنون زمان تغییر زندگی شماست! + راهکارها

وقتی در مقابل افکار مزاحم مقاومت می کنی، چه اتفاقی می افتد؟


 نتایج عدم سازگاری با تغییرات

 از نتایج عدم سازگاری با تغییرات، سردرگمی می باشد که در نهایت همین سردرگمی موجب استرس، تنش ذهنی و کم شدن آستانه تحمل می گردد. وقتی شما یک حقیقت را که در خارج از شما در حال وقوع است، انکار می کنید و پذیرش ندارید، به عبارت شفاف تر پافشاری بر روی تثبیت وضعیتی دارید که دیگر اصلا وجود ندارد، در اولین قدم به خودتان آسیب می زنید. در نتیجه، دانستن روند ذهنیمان برای مقاومت در برابر تغییرات ، یکی از مهم ترین موضوعاتی است که آگاهی از آن شما را برای تصمیمات عاقلانه تر آماده می کند.

درک الگوی مکانیزم کلی ذهن 

جوین راتر در سال ۱۹۵۴ در تحقیقی تحت عنوان نظریه کانون کنترل، توضیح داد که افراد معتقدند کنترل رویدادهای زندگی یا در دست خودشان است (عامل درونی) یا در دست پدیده های خارج از آن ها (عوامل بیرونی).

برای درک بهتر مفهومی که آقای والتر قصد بیان آن را داشت، به نظریه جبر و اختیار که بارها در مذهب، ادبیات و فلسفه به آن پرداخته شده توجه کنید. انسان ها همیشه دوست دارند ثبات، اطمینان و کنترل روی پدیده های اطراف خود را داشته باشند، بر اساس همین اصل، اغلب مردم دوست دارند پول خود را بر روی بازار های کم تغییر و مطمئن تر سرمایه گذاری کنند و دقیقا مشکل از زمانی شروع می شود که طبق نظریه والتر شما حس کنید کناف از دستتان خارج شده و هیچ چیز تحت کنترل شخص شما نیست. مثال والدین را که پیش تر برای شما زدم به خاطر بیاورید، آن ها حس می کنند عاملی بیرونی یا جبر، کنترل آن ها بر فرزندشان را سست کرده یا کاملا گرفته است. بنابراین، سردرگم هستند و دیگر نمی توانند مثل روزهای دیگر شاد زندگی کنند. چیزی که واضح است، ما انسان ها امنیت را دوست داریم و میزان امنیتی که داریم، حس شادی به ما میدهد.

بدیهی است هنگامی که شما نسبت به پدیده های اطرافتان حس کنترل درونی یا اختیار ندارید و به عبارت دیگر، احساس می کنید شما رویدادها را تحت کنترل ندارید بلکه برعکس آن ها شما را تحت کنترل خود دارند، سیر احساسی مشهودی از ناامیدی، عصبانیت و سردرگمی خواهید داشت.

علت تمامی این احساسات آن است که تلاش خود را برای کنار آمدن با تغییراتی که به زندگیتان سرازیر می شوند، بیهوده می دانید و بجای انعطاف، مقاومت را انتخاب می کنید. برای درک بهتر مقاومت هایی که ما در برابر تغییرهای زندگیمان داریم، برایتان یک مثال میزنم؛ در انیمشین درون و بیرون (Inside Out) که یکی از شاهکارهای پیت داکتر بود، روایت زندگی رایلی را پیش گرفتیم. رایلی با شروع کار پدرش درسن فرانسیسکو از زندگی قبلی خودش، به محیط تازه ای منتقل شده. او که هنوز نوجوان است، نمیتواند خودش را با این تغییر سازگار کند. تمام احساساتش که در ذهنش هستند، ناگهان از هم گسیخته میشوند. اوضاع آنقدر وخیم میشود که در بخش هایی از داستان، شخصیت خیالی موسوم به شادی(که از احساسات اصلی هریک از ماست) تا مرز ناخودآگاه تنزل پیدا میکند‌. دلیل شکل گیری همه مشکلات رایلی آن بود که وی نمیتوانست در برابر تغییر انعطاف و پذیرش نشان دهد.مقاومت در برابر تغییر میتواند احساسات ما را بسیار تحت تاثیر قرار بدهد.

در طول این انیمیشن، قطعا با خودتان میگفتید : خب رایلی، تمامش کن، با این تغییر جدید هم، می توانی خوشبخت باشی!دلیل این که شما به این موضوع واقف هستید و برایتان قابل درک است، میزان آگاهی شما نسبت به موقعیت رایلی می باشد. به عبارت دیگر شما به عنوان یک بزرگسال میدانید که پایان دنیا نرسیده ولی رایلی که آگاهی کمتری نسبت به شما دارد، فکر می کند دیگر خوشبختی به او پشت کرده.

 بودا گفت: تغییر هرگز رنج آور نبوده است، تنها مقاومت در برابر تغییر، رنج آور است. مهم نیست که فکر می کنید مشکل شما چقدر بزرگ است. در مقابل آن آگاهی برتر (یعنی خداوند) مشکل شما بسیار کوچک تر از مشکل رایلی است. در برابر تغییرات، جمله ” با این تغییر جدید هم، می توانی خوشبخت باشی!” را تکرار کنید. این جمله تمام متنی که اکنون خوانده اید به همراه مثال را برای شما تداعی می کند و انعطاف شما را در برابر تغییرات افزایش می دهد.


مقاله تکمیلی: باورهای هسته ای / ۹ قدم برای تغییر باورهای هسته ای قدیمی شما


تمرین هایی برای پذیرش تغییرات

 حال که کاملا با روند ذهنی خود در برابر پدیده های تازه آشنا شدید، حتما سوال اصلی شما این است که چگونه بر احساس مقاومت در برابر تغییرات و کنترل بی مورد ذهنمان، غلبه کنیم؟ در خصوص پاسخ به این سوال، چند تمرین را برای شما عنوان می کنم که برای خود من به شخصه بسیار مفید بوده اند.

راهکارهای رهایی از مقاومت در برابر تغییرات

مراقبه

 هر چقدر از فایده این مورد گفته شود بازهم کم است. مراقبه به صورت مستقیم و غیر مستقیم میتواند روی مقاومت در برابر تغییرات تاثیر بگذارد. تاثیر غیر مسقتقیم به این ترتیب است که غیر مستقیم ذهن و روان شما را قدرتمند می کند و صبر شما را بالا میبرد؛ همچنین شما به شکل مستقیم میتوانید با انجام مراقبه ذهن خود را متمرکز کرده و به کمک تمرکز، حواستان را آهسته از مسئله ای که شما را آزار می دهد، آزاد سازید و معجزه رهایی از غم و سردرگمی را این گونه تجربه کنید.  دوره مراقبه آموزشگاه آنلاین راستمرد شما را برای انجام این کار آماده میکند.

پیگیری برنامه های کوچک 

برنامه ها و اهداف کوچکی را انتخاب کنید و خودتان را در چالش عمدی تغییر قرار دهید. خودتان را محدود کنید و با اعمال این محدودیت ها بر زندگی، سعی کنید توانایی خودتان را در برابر حل این مشکلات ببینید و توجه کنید که چقدر توانایی دارید که اوضاع را مدیریت کنید. این تمرین به شما کمک می کند که در مواقع خاص که تغییرات و محدودیت های اجباری به شما چیره می گردد به خودتان ایمان داشته باشید و در برابر تغییرات، نه مقاومت کنید و نه سر خم نمایید بلکه دست به راه حل بزنید و مشکلات را آهسته اما پیوسته حل کنید.

الهام گرفتن از طبیعت

 اگر همیشه عنصر آب در طبیعت را به یاد داشته باشید، مقاومت بیهوده در برابر تغییر را درک میکنید. آب را در هر ظرفی که بریزید، با انعطاف درون آن جای می گیرد و در برابر تغییرات سرما و گرما هرگز نابود نمی شود بلکه تغییر شکل می دهد، با درک این عنصر در طبیعت و یا پدیده های مشابه طبیعی، میتوانید روز به روز خودتان را به عملکردهایی شبیه به آن ها، نزدیک تر نمایید.


مقاله مرتبط: طبیعت درمانی یا اکوتراپی با ۱۴ روش محبوب


سخن آخر

 امیدوارم همگی با رفتار درست در برابر تغییرات زندگی خود را ارتقا دهیم و به این ترتیب به خود و اطرافیانمان کمک کنیم. به یاد داشته باشید آموختن هنر پذیرش، زمان زیادی را از شما میگیرد اما اگر صبر و حوصله لازم را داشته باشید، می توانید به سطح بالایی از آرامش دست پیدا کنید.

نوشته‌های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید